Q1. of the following is true for economic

Q1.  World Development
Report is released by?

a.      
World Bank

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

b.     
International Monitory Fund

c.      
World Economic Forum

d.     
US treasury.

Ans: A

Q2.  Agriculture is a
prime moving force for the Indian Economy because:

1.      
The country was having the
natural resource of fertile land which was fit for cultivation

2.      
Human capital did not require
any kind of higher education.

a.      
Only 1

b.     
Only 2

c.      
Both 1 & 2

d.     
Neither 1 nor 2

Q3.  Indian’s decision,
1950, for planned economy was moulded by some contemporary experiences of the
world. They are:

a.      
The Great Depression of 1929

b.     
Command economies led by UUSR
performing much better than market economies

c.      
A dominant role for the state
in the economy to neutralise the market failures was gaining ground around the
world.

d.     
All the above

Ans: D

Q4.  Which of the
following is/are not examples for the failure of the market economy:

a.      
Great Depresion, 1929.

b.     
Global financial Crisis.

c.      
USSR disintegration

d.     
None of the above.

Ans: C

Q5.  Which of the following is/are true for
‘Bombay Plan’?

a.      
A plan of economic development for
India

b.     
It is prepared by leading
economist of India

c.      
The plan was published in
1943-44.

d.     
All the above

Ans: A

 

Q6.  Which of the
following is/are true about Inclusive growth?

1.      
It was in 2000-01 that the
govt. of India came to think clearly about inclusiveness in the economy.

2.      
The basic theme of trickledown
theory is Inclusive growth.

3.      
Inclusive growth was an
integrated concept in 11th plan (2007-2012)

a.       Only 1 & 3

b.     
Only 2 & 3

c.      
Only 1 & 2

d.     
All 1, 2, and 3.

Ans:A

Q7.  Which of the
following is true for economic reforms in india

1.      
Economic reforms in india,
1991, was a response to balance-of-payments crisis.

2.      
Rao-Manmohan Govt. credited to
start the reforms in Indian Economy.

a.      
Only 1

b.     
Only 2

c.       Both 1 & 2

d.     
Neither 1 nor 2

Ans: C

Q8. Which
of the following is true about “closed economy”?

1.  UUSR was best
example for closed economy

2.  Exports and imports
are uncontrolled

a.       Only 1

b.      Only 2

c.      
Both 1 & 2

d.     
Neither 1 nor 2

Ans: A

Q9.  Which one of the following
statements is/are true about the Foreign Direct Investment (FDI)?

1. FDI brings in both capital and management skills.

2. FDI flows only into the secondary market.

3. FDI is considered to be more stable than FII.

a.       Only 1 & 3

b.     
Only 2 & 3

c.      
Only 1 & 2

d.     
All 1, 2, and 3

Ans: A

 

Q10.  In India, in the overall Index of Industrial Production,
Eight Core Industries takes prime share. Arrange them in descending order:

1.       coal

2.       Crude oil

3.       Refinery products

4.       Electricity

5.       Steel

a.       1, 2, 3, 4 and 5.

b.      3, 4, 5, 1
and 2.

c.       4, 5, 3, 1 and 2.

d.      5, 4, 3, 2 and 1.

Ans: B

Q11. 
Which of the following are true regarding 1991 BoP crisis?

1.       New industrial Policy,1991 was a response economic crisis

2.       IMF helped India in solving BoP crisis unconditionally.

a.       Only 1

b.     
Only 2

c.       Both 1 & 2

d.      Neither 1 nor 2

Ans: A

Q12. 
Which of
the following are true about ‘capital gains’?

1.    ‘Capital gains’
in India is a taxable income.

2.    Natural increase
in the value of the property owned

a.      
Only 1

b.     
Only 2

c.      
Both 1 & 2

d.      Neither 1 nor 2

Ans: C

Q14.
  Consider the following
statements and chose correct ones:

1.      
Gross national Product (GNP) is
the GDP of a country added with its ‘income from abroad’.

2.      
Income from abroad includes
Private Remittances, Interest on external Loans and external grants.

a.      
Only 1 true

b.     
Only 2 true

c.      
Both 1 & 2 are true

d.     
Neither 1 nor 2 are true.

Ans: C

Q15. 
Q1. Which of the following statements are true with respect
Brexit:

1.      
Briton can go for FTA (Free
Trade agreement) with India while Brexit process ongoing.

2.      
Briton can go for FTA
negotiations only with EU members while Brexit process undergoing.

A.     
Only 1

B.      Only 2

C.     
Both 1 & 2

D.     
Neither 1 Nor 2

Ans: B